Siirry sisältöön

Etusivu Toiminta ja tavoitteet Tieverkon kunnossapito

Tieverkon kunnossapito

Maanteiden kunnossapitoon kuuluvat päällystettyjen teiden, sorateiden, siltojen, tieympäristön sekä maanteiden varsilla olevien laitteiden ja rakenteiden hoito ja ylläpito. Kunnossapidon tarkoituksena on kesä- ja talvihoidolla taata tieverkon turvallisuus ja päivittäinen liikennöinti.

Ajankohtaista tieverkon kunnossapidossa

Aluehallintouudistuksen myötä myös kunnossapitoa toteutetaan Uudenmaan, Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella jatkossa eri tavalla organisoituna. Vastuu Kanta-Hämeen tienpidon ohjelmoinnista siirtyy Sisä-Suomen elinvoimakeskukselle ja vastuu Päijät-Hämeestä Kaakkois-Suomen elinvoimakeskukselle. Uusimaa muodostaa jatkossa oman elinvoimakeskuksensa.

Jatkossa investointien ja kunnossapidon hankinnat on nykytapaan keskitetty siten, että elinvoimakeskusten eteläinen hankinta-alue vastaa Uudenmaan elinvoimakeskuksen alueen töiden hankinnasta ja toteutuksesta. Päijät-Hämeessä hankinnat toteuttava taho säilyy myös samana. Kanta-Hämeen osalta hankintavastuu siirtyy elinvoimakeskusten läntiselle hankinta-alueelle.

Maakuntarajat ylittäviä sopimuksia on käynnissä useita erityisesti kunnossapidossa. Uudistuksen myötä tämä ei ole tarkoituksenmukaista, joten rajat saatetaan vastaamaan maakuntarajoja sopimuksien päättymisten ja tehtävien uusien hankintojen myötä. Nykyisiä sopimuksia ei pureta hallinnollisten muutosten vuoksi, vaan tärkeiden töiden jatkuvuus turvataan muutoksessa. Pidemmällä aikavälillä esimerkiksi hoitourakoiden sopimusalueisiin tulee muutoksia.

Uudellamaalla Porvoon ja Mäntsälän alueiden maanteiden hoitourakat on talven aikana kilpailutettu. Uudet viisivuotiset urakat alkavat lokakuussa 2025. Mäntsälän hoitourakkaan kuuluu myös Päijät-Hämeen alueita ja suunnitelmana on viedä sopimus tällaisenaan loppuun vuoteen 2030 asti. Loppuvuodesta käynnistyy Raaseporin ja Nummen maanteiden hoitourakoiden kilpailutus. Nummen urakka kilpailutetaan samalla aluerajauksella, mutta normaalia lyhyempänä tulevia muutoksia silmällä pitäen.

E18 (vt 7) Koskenkylä–Kotka elinkaarihankkeen palvelusopimus päättyy syyskuussa 2026 ja Uudellamaalla sijaitsevan tieosuuden hoito liitetään Porvoon maanteiden hoitourakkaan.

Kesä- ja talvihoito

Maanteiden talvi- ja kesähoidon osalta tiestö on jaettu kymmeneen hoitourakka-alueeseen. Maanteiden hoitourakoitsijat vastaavat maanteiden hoidosta Väyläviraston ja ELYn määrittelemän palvelutason mukaan. Hoitourakoihin sisältyy päätehtävinä talvihoito, liikenneympäristön hoito, sorateiden hoito ja äkilliset tehtävät esimerkiksi liikenneonnettomuuksiin tai luonnonilmiöihin liittyen.

Talvihoito keskittyy lumenpoistoon ja liukkauden torjuntaan. Tiet on jaettu liikennemäärien mukaan talvihoitoluokkiin, joilla toimenpideajat esimerkiksi lumen auraamisen tai liukkauden torjunnan suhteen vaihtelevat. Maanteiden talvihoitoluokitus on nähtävissä Väyläviraston karttapalvelussa (Maanteiden talvihoitoluokat). Tienkäyttäjät voivat seurata maanteiden talvihoidon toimenpiteitä Fintrafficin Liikennetilanne-verkkopalvelussa (Liikennetilanne-palvelu).

Liikenneympäristön hoitoon kuuluu monia ympärivuotisia tehtäviä, kuten siisteydestä huolehtiminen ja asfalttipäällysteiden paikkaus. Suurin tehtäväkokonaisuus on kuitenkin viherhoito, joka käsittää muun muassa tienvarsien niitto- ja raivaustöitä liikenteen riittävän näkyvyyden takaamiseksi.

Sorateiden hoidossa perinteiseen rytmiin kuuluvat kevät- ja syysmuokkaukset. Kevätmuokkaus ajoittuu kelirikkokauden jälkeiseen aikaan, jolloin mahdollisten kelirikkokorjausten jälkeen tie tasataan ja pölynsidonnalla pyritään helppohoitoiseen tiehen myös kesäaikana. Mursketta sorateille lisätään yleensä syksyisin, millä pyritään luomaan hyvät edellytykset talvihoitoon. Vaihtelevat sääolot, kuten lauhat ja märät talvet tai pitkät kuivat jaksot ovat kuitenkin sekoittaneet talvihoidon perinteistä aikataulua. Joskus joudutaan odottamaan sopivaa säätä tietyn työn tekemiseksi ja tänä aikana liikennöinti soratiellä kärsii.

Palaa alkuun
Löydät meidät myös somesta