Matkustajille sujuvat ja laadukkaat liikkumispalvelut
Uudenmaan ELY-keskus vastaa joukkoliikenteen viranomaistehtävistä Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä, pois lukien Helsingin seudun liikenteen (HSL), Hämeenlinnan ja Lahden seutujen, Raaseporin, Hyvinkään ja Riihimäen kaupunkien toimivalta-alueet. Aluehallintouudistus tuo muutoksen tähän valtion viranomaisrakenteeseen.
Matkustustottumukset ovat muuttuneet voimakkaasti viime vuosien aikana. Etätöiden myötä työssäkäynti sekä kokouskäytännöt ovat muuttuneet ja ihmisten vapaa-ajan käyttö on mullistunut. Tämä muutos matkustuksessa on vaatinut ELY-keskusta tarttumaan aktiivisesti joukkoliikenteen suunnitteluun, jotta kysyntään päästään reagoimaan nopeasti ja oikean suuntaisesti. ELY-keskuksen tavoitteena on lisätä joukkoliikennematkustusta suunnittelemalla alueellisia palvelukokonaisuuksia, rakentamalla uusia houkuttelevia lipputuotteita sekä parantamalla informaatiota tarjottavista palveluista. Kaikkia uusia ideoita kokeillaan rohkeasti kokemusten saamiseksi.
ELY-keskuksen joukkoliikenteen hankinta- ja kehittämistoimet pohjautuvat palvelutasomäärittelyyn, joka laaditaan neljän vuoden välein. ELY-keskus keskittyy matkustajille vaikuttavaan ja palvelutasomäärittelyn mukaiseen joukkoliikenteeseen, johon myös kunnat haluavat panostaa. ELY-keskus hankkii tieliikenteen joukkoliikenneliikennepalveluja kilpailuttamalla hankinnat. Ostoliikenne täydentää mahdollisesti markkinaehtoisesti hoidettua joukkoliikennettä muodostaen alueelle palveluverkoston, joka mahdollistaa sujuvan liikkumisen.
Uudenmaan ELY-keskuksen joukkoliikenteen määräraha on ollut viime vuosina, ilman koronavuosien lisärahoitusta, 5–6 miljoonan euron vuositasolla. Määrärahaa käytetään liikenteen hankintoihin, suunnittelu- ja kehittämishankkeisiin sekä kunnille myönnettäviin valtionavustuksiin. Kustannusten noustessa rahoitus ei riitä palvelutasomäärittelyn mukaisen liikennöinnin turvaamiseen ja kunnat ovat joutuneet rahoittamaan ELY-keskuksen kanssa hankintoja. Yhteistyö liikenteen hankinnoissa on ensisijaisen tärkeää. Kuntien panostuksen ansiosta joukkoliikennepalveluja on kyetty yhteistyössä ylläpitämään ja kehittämään, ja joukkoliikenteen palvelutaso on saatu säilymään kohtuullisella tasolla. Yhteistyöllä voimistetaan myös liikennetarjonnan integrointia esimerkiksi hyvinvointialueiden tarpeisiin.
Matkustuskokemukseen vaikuttaa joukkoliikennetarjonnan lisäksi myös joukkoliikenteen infrastruktuuri. Joukkoliikenteeseen liittyvää infrastruktuuria ovat pysäkit, pysäkkimerkit ja katokset, polkupyöräpysäköintipaikat sekä niihin liittyvät kulkuyhteydet. Näistä suurinta osaa ylläpidetään maanteiden hoitourakoiden toimesta, mutta uusiakin investointeja pyritään tekemään vuosittain. Pienempiä joukkoliikenneinfran parantamishankkeita toteutetaan esimerkiksi MAL-sopimuksien puitteissa sekä ELY-keskuksen omana työnä havaittujen puutteiden perusteella. Suuremmat investoinnit, kuten esimerkiksi eritasoliittymien pysäkit tai vaihtopaikat toteutetaan isojen tiehankkeiden yhteydessä tai omina hankkeinaan.