Reparationsåtgärderna i vägnätet på rimlig nivå
Prisnivån på beläggningsentreprenader inom verksamhetsområdet för NTM-centralen i Nyland verkar sjunka något i år jämfört med i fjol. Detta är en bra riktning, eftersom avsikten är att vidta åtgärder särskilt på vägarna i det lägre vägnätet, där reparationsskulden har vuxit mest under årens lopp. På dessa vägar är priset för reparationsmetoderna per kilometer dyrare, eftersom man förutom ny beläggning också är tvungen att stärka vägkonstruktionerna på många ställen. Det slutliga beläggningsprogrammet blir klart i juni när man har fattat beslut om alla konkurrensutsättningar och möjliga extra objekt.
Broreparationer görs som vanligt runt om i vårt verksamhetsområde, men på arbetslistan finns också allt fler reparationer av tunnlar. Reparationen av Nordsjö tunnel inleds i höst med en entreprenad som leds av Fintraffic och för 2026 planeras en reparation av Fiskars tunnel i Raseborg. Dessutom förstärks kritiska bergsskärningar, saneringen av belysningen fortsätter och mindre iståndsättningar görs av bullerskydd och trafikanordningar. Under den kommande fyraårsperioden avslutas livscykelprojekten för motorvägarna E18 Muurla–Lojo (2029) och E18 Forsby–Lovisa–Kotka (2026). Förberedelserna för att ta emot dem har redan inletts.
Det verkar som om reparationerna av beläggningar och andra vägkonstruktioner kan fortsätta effektiverat även nästa år och åtminstone på 2025 års nivå, eftersom Finansministeriet kommer att föreslå ett nationellt tillägg på 120 miljoner euro i budgeten för 2026 för att åtgärda reparationsskulden som en del av regeringens tidsbundna investeringsprogram.
Förbättringsprojekt i MBT-avtal
I slutet av 2024 undertecknade de två MBT-regionerna i vårt verksamhetsområde, dvs. Helsingfors- och Lahtisregionerna, avtal om projekthelheter för de kommande åren tillsammans med de övriga MBT-regionerna i landet. Genomförandena sträcker sig ända till 2029 och omfattar en mycket betydande projektstock på cirka 35 miljoner euro i kommunerna i KUUMA-regionen i anslutning till MBT-avtalet för Helsingfors, och i Lahtisregionen investeringar på cirka 7 miljoner euro i små landsvägsförbättringsprojekt tillsammans med kommunerna. I Lahtisregionen är projekthelheten redan klargjord, men för KUUMA-kommunernas del klarnar en del av projekten först i slutet av 2025.
I övrigt är utsikterna för små förbättringsprojekt svaga. Under innevarande år har vi fått lite finansiering via Trafikledsverket för genomförande av trafiksäkerhetsprojekt. Med hjälp av den kan vi inleda bl.a. genomförandet av det viktigaste nya belysningsobjektet på riksväg 4 mellan Kervo och Träskända. Dessutom genomför vi några små objekt som främjar säkerheten för gång- och cykeltrafiken på olika håll i vårt verksamhetsområde.
I MBT-avtalet för Helsingforsregionen kom man dessutom överens om att inleda genomförandet av projekten Ring I Marknutens planskilda anslutning, samt riksväg 4 på sträckan Ring I–Ring III och Luftbrons planskilda anslutning. Trafikledsverket genomför dessa stora utvecklingsprojekt. Vid ramförhandlingarna våren 2025 behandlades dessutom inledandet av flera stora och sedan länge planerade projekt i Nyland. Den utförligare tidsplanen för och innehållet i dessa klarnar under 2025.
Från och med 2026 fortsätter vi i nya verksamhetsområden
När livskraftscentralerna inleder sin verksamhet i början av 2026 avslutas en 15-årig period i Nylands och Tavastlands gemensamma väghållningshistoria. I fortsättningen kommer uppgifterna inom väghållningen för det nya Livskraftscentret i Nyland att omfatta landskapet Nyland. Huvudprincipen är att pågående entreprenader och projekt slutförs utan avbrott med den gamla ansvarsfördelningen, men att varje nytt livskraftscenter fattar beslut om nya avtal och starter inom sitt område. Övergångsperioden för underhållsentreprenader för landsvägar blir flera år lång. För Päijänne-Tavastlands del bedrivs myndighetssamarbete i fortsättningen i riktning mot Kouvola och för Egentliga Tavastlands del i riktning mot Tammerfors. För vägtrafikanterna syns ändringen inte just alls.