Siirry sisältöön

Ingångssida Ekonomiska och verksamhetsmiljö Förord

Förord

Med väghållningen ser man till att vardagen är smidig och trygg för oss alla

I väghållarens vardag behövs långsiktighet och ihärdighet. Det krävs också att man är lyhörd för kundernas behov och att man agerar i enlighet med dem, dock så att man är medveten om ramvillkoren för verksamheten och informerar om dem. Kundernas förväntningar är ibland större än vad vi kan uträtta, men även i dessa fall kommer vi fram till en gemensam förståelse för situationen genom dialog. NTM-centralens värderingar – kundorientering, sakkunskap och samarbete – syns genuint i väghållningens vardag.

Den gångna vintern var varierande med tanke på vägunderhållet, men inte den svåraste av de senaste vintersäsongerna. I Esbo och Raseborg hörde kundnöjdheten under vintern till den bästa i landet. Våra kunniga serviceproducenter och beställarna ska ha tack för det. Verksamhetsmiljön i området är mycket krävande.

Den kommande sommaren pågår många vägarbeten. Beläggningsarbeten utförs på drygt 600 kilometer landsväg och dessutom förbättras cirka 30 kilometer gång- och cykelvägar. Vi når inte helt och hållet fjolårets beläggningskilometer, men vi vidtar betydligt fler åtgärder än tidigare år på medellivliga region- och förbindelsevägar. En liten del av den beviljade tilläggsfinansieringen, den s.k. reparationsskuldfinansieringen, riktas också till broar. Trafiksäkerheten förbättras bl.a. genom iståndsättning av vägräcken och förstärkning av bergsskärningar samt genom en rad små förbättringsåtgärder som vi har planerat gemensamt i trafiksäkerhetsgrupperna i området. I år kan vi reparera även annan utrustning och andra anordningar i betydligt större utsträckning än de senaste åren.

Inom området för NTM-centralen i Nyland finns två MBT-regioner, Helsingforsregionen och Lahtisregionen. MBT-avtalen 2024–2035 ingicks i slutet av 2024 och genomförandet av de åtgärder som avtalats i dem har inletts på många ställen. Som en traditionell åtgärd i anslutning till MBT-avtalen kommer små samfinansierade förbättringsprojekt att skapa sysselsättning i regionerna under de kommande åren. I Helsingforsregionen gäller projekten under denna avtalsperiod kranskommunerna i KUUMA-regionen. De avtalade investeringarna ska vara klara före utgången av 2029. MBT-avtalet omfattar också betydande stora utvecklingsinvesteringar i landsvägarna i området: riksväg 12 Mankala–Tillola mellan Lahtis och Kouvola, Ring I Marknutens planskilda anslutning i Esbo samt Lahtisleden (riksväg 4) på avsnittet Ring I–Ring III och Luftbrons planskilda anslutning i Helsingfors. Trafikledsverket genomför de stora utvecklingsprojekten och enligt den preliminära tidtabellen inleds upphandlingarna av dessa i år och nästa år. I MBT-avtalet för Helsingforsregionen ingår också en utredning med riksomfattande strategiska konsekvenser, där staten utreder rollen och den riksomfattande betydelsen hos huvudstadsregionens huvudleder i samarbete med kommunerna i huvudstadsregionen under 2025. I denna utredning ligger fokus på att samordna boendet och trafiken på ett sätt som beaktar helhetskonsekvenserna.

De nya projekt som regeringen utsåg vid vårens ramförhandlingar gäller bl.a. Västra Nyland, särskilt riksväg 25 mellan Mjölbolsta och Svartå, som väntat länge på byggfinansiering. När det gäller projektplaneringen kan man nämna förslaget vid ramförhandlingarna om att inleda planeringen av den s.k. Ring IV mellan riksväg 3 och Tusbyleden (sv 45) norr om Helsingfors-Vanda flygplats. Båda projekten har länge varit föremål för både diskussion och planering. När det gäller projektet för Moreeni planskilda anslutning på riksväg 3 i Tavastehus, som man fattade beslut om i fjol, har spaden redan satts i jorden.

NTM-centralerna förbereder sig för närvarande också på inledandet av verksamheten i det riksomfattande tillstånds- och tillsynsverket samt livskraftscentralerna 1.1.2026. Inom trafiksektorn innebär detta förutom att bygga ett nytt slags samarbete i markanvändnings- och miljöfrågor mellan de nya ämbetsverken, att flytta uppgifter som gäller persontrafiken, dvs. uppgifter i anslutning till ordnandet av kollektivtrafiken, till Transport- och kommunikationsverket Traficom samt att dela upp det nuvarande ansvarsområdet för trafik vid NTM-centralen i Nyland på tre livskraftscentraler. Livskraftscentralen i Nyland kommer att finnas i landskapet Nyland, trafikuppgifterna i Egentliga Tavastland överförs till området för Livskraftscentralen i Inre Finland och trafikuppgifterna i Päijänne-Tavastland till det område som Livskraftscentralen i Sydöstra Finland bildar. Ändringen görs flexibelt genom att information och expertis överförs på så sätt att verksamheten gentemot kunder och intressentgrupper fungerar utan avbrott.

Hela ledningsteamet och experterna vid ansvarsområdet för trafik och infrastruktur vid NTM-centralen i Nyland tackar gemensamt alla aktörer och väganvändare i vårt område för ett gott samarbete till nytta för väghållningen!

I juni 2025

Päivi Nuutinen
Direktör för ansvarsområdet för trafik och infrastruktur

Palaa alkuun
Följ oss i sociala medier