Siirry sisältöön

Ingångssida Verksamhet och mål Riktlinjer för trafiken

Riktlinjer för trafiken

Strategi – en del av ledarskapets arkitektur

I de strategiska prioriteringarna för trafiken beskriver vi NTM-centralens roll och uppgiftsfält inom vårt verksamhetsområde samt förtydligar de viktigaste målen för vår verksamhet. De identifierade prioriteringarna ger oss riktlinjer för utvecklingen och planeringen av trafiksystemet samt väghållningen. Strategin är en del av ledarskapsarkitekturen och stöder oss i våra val och lösningar i det dagliga arbetet.

För utvecklingen av trafiksystemet och trafiksäkerheten samt i anslutning till väghållningen finns många ramvillkor och riksomfattande riktlinjer som styr oss, samt anvisningar som vi har tagit hänsyn till i de strategiska prioriteringarna för trafiken på så sätt att den regionala verksamhetsmiljön har beaktats.

Vi har delat in de strategiska prioriteringarna för trafiken vid NTM-centralen i Nyland i fyra delområden:

Hållbar trafik: Vi främjar hållbar mobilitet genom planer för resekedjor och för infrastruktur för hållbar mobilitet. Vid övergången till utsläppssnål trafik är det viktigt att utveckla infrastrukturen för gång, cykling och kollektivtrafik. Vi fäster avseende till exempel vid underfarter, anslutningsparkering och kollektivtrafikens hållplatsmiljöer. Vi deltar också i utvecklingen av bedömningen av klimatkonsekvenserna som en del av konkretiseringen av klimatkonsekvenserna. I trafiksystemplaneringen beaktar vi sociala konsekvenser och ökar vår kompetens inom detta område.

Livskraftig region: Vi fokuserar på smidighet i och utveckling av rese- och transportkedjor. Smidiga anslutningar inom kollektivtrafiken är en viktig del av resekedjornas funktion. Vi säkerställer smidiga transporter till hamnar och terminaler i väg- och gatunätet samt utvecklar rastplatser och väntområden för den tunga trafiken.

Säker trafik: Våra åtgärder inriktas på fyra delområden: utveckling av säkerheten med hjälp av digitalisering och automatisering, aktivt säkerhetssamarbete, förbättring av trafikinfrastrukturen samt säkerställande av trygga körhastigheter. Vi fortsätter det aktiva samarbetet med alla centrala aktörer för att främja trafiksäkerheten. Vi förbättrar också gång- och cykelförbindelserna. Trafiksäkerheten är en gemensam sak för alla och kräver ett omfattande samarbete mellan olika aktörer. Därför satsar vi på åtgärder enligt den riksomfattande trafiksäkerhetsstrategin tillsammans med andra aktörer.

Aktivt samarbete och förutseende växelverkan: Vi är en aktiv aktör i planeringen av och övningarna inom beredskapssamarbetet tillsammans med andra myndigheter. Vi satsar på kommunsamarbete och proaktiv dialog för att bättre kunna svara på kommunernas behov och främja den regionala utvecklingen. Vi informerar aktivt om NTM-centralens arbete via olika kanaler och förtydligar informationshanteringen och -delningen i vår organisation. För att vi ska kunna agera effektivare än tidigare stärker vi NTM-centralens interna samarbete över enhets- och ansvarsområdesgränserna. Vi deltar och är en aktiv aktör i verkställandet av ämbetsverksreformen av regionförvaltningen för att förändringen ska var så smidig som möjligt för både vår personal och våra intressentgrupper.

Strategins långsiktighet – att hålla kursen mitt bland förändringar

Att ha en långsiktig strategi är en central faktor när det sker betydande förändringar i vår verksamhetsmiljö. Det nya regeringsprogrammet medförde en regionförvaltningsreform som syftar till att effektivisera ordnandet av offentliga tjänster och förbättra den regionala jämställdheten. Trots att de administrativa strukturerna förändras är de principer som ligger till grund för strategin fortsatt aktuella och stakar också framöver tydligt ut riktningen för vår verksamhet.

Förändringen i säkerhetsmiljön framhäver beredskapens betydelse. De globala och lokala säkerhetshoten är i dagsläget mångfacetterade och oförutsägbara, vilket kräver att beredskapen upprätthålls och utvecklas kontinuerligt. Beredskapens betydelse har ökat under de senaste åren och vi har intensifierat samarbetet med andra myndigheter. En övergripande trafikstrategi säkerställer att ett enskilt fenomen eller en förändring i verksamhetsmiljön inte ändrar riktningen för vår verksamhet på bekostnad av de övriga målen.

För att stävja klimatförändringen och anpassa sig till den krävs långvariga åtgärder som vi redan har integrerat i vår normala verksamhet. När det gäller hållbar trafik utvecklar vi vår kompetens för att framtidens trafiksystem ska vara ännu mer jämlikt än tidigare för alla som rör sig i trafiken. Trafiksäkerheten främjas i alla skeden, från planläggning till trafiksäkerhetsupplysning för vägtrafikanter. När det gäller att se till verksamhetsförutsättningarna för näringslivet och godstrafiken blickar vi längre bort än kommun- och landskapsgränserna. Vi är engagerade i vår strategi och med hjälp av långsiktighet håller vi kursen mot våra mål även i en föränderlig miljö.

Palaa alkuun
Följ oss i sociala medier